当前位置: 学校首页 >> 学术报告 >> 正文
学术报告

苏文浩:Non-destructive evaluation of quality and authenticity of tubers and cereal flours using spectral imaging

发布者: 宁大主站  发布时间:2017-11-29   浏览次数:

报告题目:Non-destructive evaluation of quality and authenticity of tubers and cereal flours using spectral imaging

报告人:苏文浩 博士

时 间:2017年12月1日(星期五)下午14:30

地 点: 贺兰山校区 农学院423会议室

报告摘要: Staple foods including cereals and root/tuber crops dominate the daily diet of human by providing valuable protein, starch, oils, minerals and vitamins. Conventional methods for the quality assessment of staple foods are always laborious, destructive and time-consuming. Requirements for online monitoring of staple foods have been proposed to encourage the development of rapid, reagentless and non-invasive techniques. Spectroscopic techniques such as visible/infrared (VIS/IR) spectroscopy, Raman spectroscopy, nuclear magnetic resonance (NMR) spectroscopy and spectral imaging, have been introduced as promising analytical tools and applied for the quality evaluation of staple foods. In this study, quality evaluation of staple foods is carried out on sensory (e.g. texture, colour), adulteration (e.g. species, origin) and chemical (e.g. starch, protein) aspects based on spectral imaging.

苏文浩,现英国伯明翰大学访问学者,2014年获得爱尔兰和中国博士留学奖学金,在爱尔兰国立大学(都柏林)攻读生物系统与食品工程博士学位,并先后获得欧盟奖学金在丹麦哥本哈根大学,西班牙圣地亚哥大学交换培养;2012年在宁夏大学农学院攻读硕士学位,并先后获得硕士研究生国家奖学金,科研奖学金,省级优秀硕士研究生毕业论文等荣誉;2008年在河南工业大学攻读食品科学与工程学士学位。长期从事食品安全分析,化学计量学及光谱成像技术在生命科学领域的快速无损检测方面的研究。近5年来,参加英国、爱尔兰、加拿大、希腊和阿联酋等国家举办的国际学术会议10次,口头交流报告5次;多个英文期刊的审稿人,在Critical Reviews in Food Science and Nutrition, Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety, Talanta, Journal of Food Engineering 等国际期刊发表25篇第一作者学术论文,其中12篇为英文SCI二区以上论文,3篇为英文SCI一区顶尖论文;参与编写2部英文专著。

上一条:洪成文:中国教育政策制定过程政策知识动员的挑战与对策——兼谈民族教育政策的科学化